Classic Kitchen/Dining Extension



The Brief

Elaine and Simon have a lovely large home in a great location in Bristol. The house was built around 15 years ago when kitchens were generally rather small rooms. The house warranted a much larger kitchen and the couple wanted the dining table within the same space and both areas to have a larger, lighter feel.


The Solution

We worked with David Rhodes to come up with an extension along the back of the house incorporating both the existing kitchen and dining rooms and adding a couple of metres of extra space. The bricks were carefully matched in with the original construction and the extension had a new vaulted ceiling with velux windows and quad-folding doors to open the space onto the garden in the summer. With the wall removed between the existing kitchen and dining rooms this created the perfect new space. We added underfloor heating to avoid adding in lots of radiators to the remaining walls as we needed the walls for new furniture as much as possible.

The kitchen was designed in solid oak doors with pale, pretty Fired Earth shades "Flake White" and "Tundra" spray finished and lacquered for durability. The flooring was kept light and pretty with Mandarin Stones "Jerusalem Limestone". We added warmth to the kitchen with an oak breakfast bar, shelving and dresser top which Elaine was adding to with her dining furniture. The lines were kept simple with a downdraft extractor to avoid any large wall hung appliance. The ISE hot/filtered water tap removed the need for a kettle standing on the island and the undermounted sink bowls allowed un-interrupted Engineered Stone surfaces.

A wine cooler was added on the rear of the island, handy for the dining table and for summer days in the garden. Concealed storage units were tucked away under the breakfast bar and opened with push-release pistons to avoid banging knees on any handles. Handy pullouts and large wide pan drawers optimised the storage and accessibility.

The Utility room was renovated also with new cabinets, sink, tap and worktop, working around the customers existing appliances and the downstairs WC had a small makeover with new sanitaryware, vanity top and doors and a nice big mirror.

 

Testimonial

"Thank you both so much for all your hard work on our project. As you know, we are so pleased with it. We really appreciate the attention to detail and especially that we ended up with exactly what we wanted, despite not being quite sure what that was! I think you knew better than we did ourselves! Best Wishes... Elaine"